♥ Sleeping Beauty Fairy Tale ♥
music
Put something here.

JOURNAL PAGES LOVE DARLINK
tips pelajar cemerlang...
Friday, January 13, 2012 ✿ 6:30 PM ✿ 4 Royal Person (s)



Assalammualaikum...


hola sayangs ! apa khabar ? harap harap kowg sihat sentiase laa ye ? aku ? alhamdulillah sihat sejahtera . eeerrr , aku rasa macam sekarang nie aku adalah salah seorang blogger yang x aktif ohh ! azam tahun 2012 kew kan ? :| uuhhh , ye kowt azam tahun baru aku ? :) yelaa sayangs , aku rasa kowg pown dah taw kan sebab apa ? kalau yang x tahu tuwh biar aku mantion kan sikit lah ! wink wink ! *_____* kalau yang dah tahu tuwh , diam diam sudah okeys ? aku just nak mantion kan kat orang yang x tahu ag . :) aku bukan apa sayangs , aku kan tahun nie spm candidate ? so aku kene lebih tumpukan perhatian aku kat pelajaran aku ohh ! terpaksa laa banyak banyak bekorban tahun 2012 nie kan ? setahun masa aku , aku kene lebih kan belajar jew laa . no more blogger , facebook , skype , twitter & what else ! time weekend jew boleh nak selok selok sikit dengan lama sosial ! :( masa yang lain aku kene lah berdamping dengan sahabat baru aku kan ? -______-


lagi pown sekarang nie masa aku terlalu padat . and than , homework aku bertimbun timbun laa sayangs . kalau aku malas nak buat , alamat nyer kene campak laa kan aku nie dengan cikgu aku ke tingkat bawah ? dah laa kelas aku kat tingkat 4 sayangs ! huuu , gayat gilaa ! kalau kene campak ? almat nyer x sempat laa kan aku nak jawab spm ? :) heee~ insyaallah , cikgu cikgu aku sekarang nie masih baik baik belaka walaupun masing masing dah tunjuk belang + taring harimau ! :) takut ohh , garang gilaa ! gara gara tahun nie aku dengan kawan kawan aku spm candidate ! :| tapi x pew laa , semua tuwh untuk kebaikan jugak laa kan ? kalau cikgu still baik macam last year , alamat nyer lingkup laa result ktowg kan ? yelaa , masing masing x habis habis dengan mood honeymoon lagi kowt ? termasuk laa dengan aku rasa nyer ? :D 


haih , masing masing x sedar kan diri lagi kan ? masa depan dah ada dalam tangan pown x sedar sedar lagi . jangan nak melalak kemudian hari sudah laa kan ? hee~ mintak mintak laa aku di jauh kan dengan situasi macam tuwh . x nak meraung ohh bila dapat result yang mendukacita kan bulan 3 next year ! x moh sayangs ! mintak mintak di jauh kan laa sangat kan ? :| aku nak result yang gempak gempak jew sayangs ! insyaallah . doa kan aku ye sayangs ? :) aku mintak sangat ramai orang yang mendoa kan kejayaan aku . takut ohh , sebab spm menentukan masa depan aku kan ? eeerrr , insyaallah aku akan peroleh kejayaan yang cemerlang macam orang lain . insyaallah . :) 


okey , hari nie sebenar nyer aku na share laa sikit beberapa tips pelajar cemerlang yang aku amik dalam salah 1 blog nie . tips nie dari dr fadzilah kamsah . betul ke x tuwh aku x taw laa kan ? wallahualam . tapi yang penting aku nak share laa sikit tips yang boleh di guna pakai kan oleh candidate candidate yang macam aku nie kan ? insyaallah kita akan lebih cemerlang untuk memperolehi kejayaan di akhir nanti . :D kita sama sama laa berdoa okey ? kita berserah jew laa semue nyer pada Allah yang maha esa . :)



35 Petua Pelajar Cemerlang dari Dr Fadzilah Kamsah

Berikut merupakan petua-petua dan ciri-ciri yang ada pada pelajar cemerlang, dari Dr Fadzilah Kamsah. Pelajar cemerlang akan:
  1. Menggunakan kedua-dua belah otak kanan & kiri. Ini dapat dilakukan dengan membuat aktiviti merangsang kedua-dua belah otak tersebut.
  2. Merangsang kesemua deria dalam pembelajaran. Kajian menunjukkan bahawa:
    • kita ingat 10% apa yang dibaca
    • kita ingat 20% apa yang didengar
    • kita ingat 50% apa yang didengar & dilihat
    • kita ingat 70% apa yang dicakapkan
    • kita ingat 90% setelah dipraktikkan
  3. Belajar secara aktif dengan pen/pensil ditangan.
  4. Belajar 3 jam sehari atau 20 jam seminggu (tidak termasuk kerja rumah).
  5. Belajar dalam persekitaran kondusif.
    • pastikan cahaya adalah terang
    • kurangkan gangguan bunyi
    • tampal poster yang mengandungi slogan yang menaikkan semangat belajar
    • tampal gambar-gambar yang menenangkan fikiran
    • kerusi dan meja menghadap kiblat
    • jangan lupa untuk senyum
  6. Tidak ponteng kelas. Kalau tertinggal kelas, salin nota dari rakan.
  7. Mengulang kaji menggunakan kaedah 'output learning' iaitu belajar untuk melatih otak menggunakan maklumat yang terkumpul. Ini dapat dilakukan dengan membaca buku/nota, ingat kembali, lakar/tulis, sebut apa yang difahami, dan jawab soalan.
  8. Tahu teknik merangsang memori:
    • memasukkan maklumat dalam memori (registration)
    • menyimpan maklumat dalam sel memori (retention)
    • mengingat kembali (recall)
    • menggunakan maklumat untuk menjawab soalan atau kegunaan lain (application)
  9. Sentiasa awal dan mendahului:
    • persediaan awal akan memberikan permulaan yang baik dan memberi tanggapan yang positif pada guru.
    • pelajar yang mendapat A pada ujian lazimnya akan dapat mengekalkan kejayaannya.
    • belajar awal ketika tiada tekanan adalah tidak membosankan.
    • untuk sentiasa awal dan mendahului, bacalah dahulu sekali atau 2 kali sebelum guru mengajar.
  10. Berbuat baik dengan guru. Setiasa hormati dan sayangi guru.
  11. Mempunyai teknik membaca yang betul:
    • duduk dengan tegak & bernafas dengan betul
    • memberikan tumpuan sepanuhnya
    • menggunakan jari telunjuk untuk membaca
    • menyesuaikan kelajuan membaca dengan kesukaran bahan bacaan
  12. Sentiasa mengawasi pencuri waktu belajar iaitu angan-angan kosong, bertangguh & malas.
  13. Membaca doa penerang hati setiap kali selepas sembahyang, sebelum mengulangkaji, dan sebelum menghadapi peperiksaan.
  14. Tidak membuang masa dengan belajar ketika letih.
  15. Mengadakan rehat sebentar setiap 20 minit mengulangkaji.
  16. Belajar mengikut waktu yang sesuai dengan diri (study according to your biological clock). Bagaimanapun, perlu tahu waktu-waktu yang sesuai untuk belajar iaitu sebelum tidur, selepas bangun tidur, selepas mandi air panas, selepas baca al-quran/zikir selepas riadah dan selepas berdoa.
  17. Mengulang kaji secepat mungkin. Ulang kaji ringkas selepas belajar (kita akan lupa 80% selepas belajar).
  18. Mengulang kaji secara bersendirian atau berkumpulan.
  19. Tahu mengulang kaji adalah aktiviti pembelajaran terpenting sebelum peperiksaan.
  20. Mengulang kaji pelajaran berulang-ulang kali.
  21. Mengulang kaji apabila mulai terlupa.
  22. Tahu petua mengulang kaji:
    • cari tempat yang tenang dan serasi dengan jiwa kita
    • siapkan semua 'bekalan' dengan sempurna
    • duduk tegak dikerusi yang selesa
    • baca doa penerang hati
    • baca buku atau nota mengikut teknik membaca yang betul
    • fikir dan ingat kembali isi utama
    • catat/lakar
    • semak semula ketepatan maklumat
    • ulang sebut atau ceritakan pada orang lain
    • buat rumusan
    • jawab soalan
    • tampal maklumat yang rumit di dinding
    • baca doa tanda kesyukuran selepas belajar
  23. Tahu memberi ganjaran kepada diri sendiri selepas beajar seperti membaca surat khabar, melawat rakan dan sebagainya.
  24. Tahu petua-petua agar tidak lupa:
    • jangan makan kepala ikan
    • jangan makan organ dalaman
    • jangan minum semasa makan
    • jangan minum atau makan makanan yang tercemar oleh semut
    • jangan melihat kemaluan
    • banyakkan makan makanan yang mengandungi soya seperti tempe, tauhu dan lain-lain
    • banyakkan makan kismis, kurma dan madu
    • banyakkan makan kekacang
    • pakai minyak wangi ketika belajar atau menghadapi peperiksaan
    • jangan makan sehingga terlalu kenyang
    • jangan kencing berdiri
  25. Tahu kemahiran mengingat:
    • tampal nota-nota penting di dinding
    • tukar perkataan, ayat atau definisi dalam bentuk gambar atau rajah
    • gunakan kaedah akronim
    • reka cerita atau ayat mengenai konsep yang perlu diingat
    • pecahkan maklumat kepada kumpulan kecil
  26. Cekap mengatur jadual belajar:
    • mempunyai jadual belajar
    • patuh kepada jadual
    • buat jadual yang boleh diikuti
  27. Tidak menangguh belajar pada saat akhir dan tidak menumpukan peperiksaan sebagai dorongan untuk belajar.
  28. Cari maklumat mengenai subjek yang tidak diketahui. Sediakan perkara-perkara yang tidak diketahui dan dapatkan penyelesaian dari orang yang lebih arif.
  29. Membina kepelbagaian dalam pembelajaran. Sebagai contoh, satu hari dipelbagaikan cara dan topik untuk belajar.
  30. Menggunakan masa terluang untuk mengulang kaji atau mencuri masa.
  31. Membawa nota ke mana-mana sahaja (kecuali ke tandas).
  32. Pelbagaikan tempat belajar.
  33. Menyedari guru-guru adalah sumber ilmu yang baik. Tanya guru apabila tidak faham
  34. Menjadikan nota-nota menarik seperti membuat corak, menggariskan isi penting dan sebagainya.
  35. Ciri-ciri pelajar cemerlang:
    • taat kepada Allah
    • mendirikan sembahyang
    • menghormati kedua ibu bapa dan sentiasa mendoakan mereka
    • hormati & sayangi guru
    • bersungguh-sungguh dalam melakukan kerja untuk mencapai kecemerlangan.
    • suka pada setiap mata pelajaran yang dipelajari
    • membantu rakan yang memerlukan
    • berdoa dan bersyukur kepada Allah
    • sentiasa bertawakal
    • mahir dalam setiap mata pelajaran
Kita juga perlu ingat pelajar yang cemerlang, adalah juga cemerlang pada akhlak dan tingkah lakunya dan seimbang dalam kehidupannya. Kecemerlangan pelajar bukan semata-mata dilihat pada nilai akademiknya sahaja. Semoga bermanfaat. :)




Dashboard Follow

Miss Sleeping Beauty


 photo ed19d7ae-2426-43c5-8272-709ce60cc9a2_zps302609d8.jpg


Welcome to my online diary Darling! This blog belongs to the Sleeping Beauty named Nur Shafika.

Last Moment


Chit Chat


Thank You
Skin edit by ADSA ADAM
Basecodes by JAJA
Others ; xx
skin edited by : SHAFIKA MAZLAN